19.1.2023

Varhaiskasvatuksen mielenilmaus 18.1. keräsi satoja osallistujia Senaatintorille – Varhaiskasvatus ei saa olla lasten säilöntää

Vanhempien STOP VaKava leikki -mielenilmaus keräsi poliisin arvion mukaan noin 300 huolestunutta ja turhautunutta vanhempaa, alan työntekijää ja kansalaista Helsingin Senaatintorille vaatimaan varhaiskasvatuksen kriisiin välittömiä ratkaisuja. 

Mielenosoituksen järjestäneet vanhemmat ovat erittäin huolissaan Helsingin varhaiskasvatuksen tilasta. He vaativat, että Helsingin poliittinen johto ja päättäjät tekevät välittömästi kaikki mahdolliset toimet tilanteen parantamiseksi.

Vanhemmat vaativat, että päiväkotien henkilökunnan palkkausta ja työoloja parannetaan. Vain sillä voidaan aidosti vaikuttaa lasten arkeen ja perusturvallisuuteen päiväkodeissa tällä hetkellä.

Varhaiskasvatus ei saa olla lasten säilöntää

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola

Myös SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola puhui mielenilmauksessa Senaatintorilla keskiviikkona.

Sekä vanhempien että SuPerin viesti Helsingin poliittiselle johdolle ja päättäjille on sama: varhaiskasvatuksen henkilökunnan palkkausta ja työoloja on parannettava, jotta alan veto- ja pitovoimaa saadaan parannettua.

Varhaiskasvatussektorin nykyiset ongelmat ja työvoimapula juontavat juurensa vuosia sitten tehtyihin päätöksiin. SuPerin jäseniltä tulee liittoon tiheään palautetta ja yhteydenottoja kentän tilanteista. Tuore jäsenselvitys paljastaa karun totuuden: 53 % kyselyyn vastanneista superilaisista alan ammattilaisista arvioi varhaiskasvatuksen laadun heikentyneen viimeisen viiden vuoden aikana. Syinä tähän ovat muun muassa se, että henkilökuntaa on liian vähän ja lasten tuen tarpeet ovat lisääntyneet. Lisäksi työtehtävät, jotka vievät työntekijöiden aikaa pois lapsiryhmistä, ovat lisääntyneet.

Varhaiskasvatus ei saa olla lasten säilöntää, niin kuin se monissa paikoissa nyt on. Jäsenkyselyssä lasten turvallisuuden vaarantumisesta arjessa oli huolissaan peräti 69 % vastanneista. Henkilöstö on vastuussa lasten turvallisuudesta tällä hetkellä hyvin puutteellisin resurssein.

Tapahtumassa luovutettiin myös yli 6700 nimeä kerännyt adressi, jossa Helsingin kaupungilta vaadittiin välittömiä toimia kriisin ratkaisemiseksi.

Lue myös: Mielenosoitus paremman varhaiskasvatuksen puolesta: SuPer puolustaa varhaiskasvattajien oikeuksia

Tutustu:

Varhaiskasvatuksen mielenilmaus, osallistujia

Varhaiskasvatuksen mielenilmaus, kyltit, osallistujia

Varhaiskasvatuksen mielenilmaus, lapset

Kuvat: Jussi Helttunen