29.8.2016

Blogi: Pelkkää ilmaa?

Ilmaa täällä Suomessa jokainen saa halutessaan ympärilleen, sen verran vähän meitä on, mutta hyvää ja puhdasta sisäilmaa jokainen ei voi aina saada, jos työtehtävät pitää tehdä paikassa, jonka ilma ei olekaan tervettä, kirjoittaa SuPerin asiantuntija Johanna Pérez.

Pelkkää ilmaa, sitähän riittää, mutta millaista? Ilmaa täällä Suomessa jokainen saa halutessaan ympärilleen, sen verran vähän meitä on, mutta hyvää ja puhdasta sisäilmaa jokainen ei voi aina saada, jos työtehtävät pitää tehdä paikassa, jonka ilma ei olekaan tervettä. Sisäilmaongelmat, tai sisäilmasto-ongelmat ovat siitä visaisia, että ne eivät useinkaan näy päälle. ”Ei tuu verta, ei voi sattuu” -tyyppinen ajattelu on meillä syvällä. Meidän ihmisten tavat reagoida meitä ympäröiviin asioihin ovat myös hyvin erilaiset.

Sisäilmaongelmien kustannukset mitataan miljardeissa. 

Minä olen sairastunut työssäni päiväkodin sisäilmasta. Tästä on jo kauan aikaa, lähes 20 vuotta, mutta seuraukset kulkevat mukanani. Aluksi ei ollut mitään ongelmaa, sitten alkoi päänsärky, ääni meni, kurkku tuli kipeäksi ja flunssa vaivasi. Ajattelin, että se kuuluu asiaan. Käytänhän ääntäni jatkuvasti lapsia ohjatessani. Lapset ovat myös usein flunssassa. Sitten alkoivat poskiontelontulehdukset, keuhkoputkentulehdus, minulle ennestään aivan vieraita sairauksia. Kurkkua kirveli usein. Työterveyshuolto määräsi aina uudet antibiootit ja pari päivää ”saikkua”. Jollekin työkaverille etsittiin uusi työpiste toisesta talosta. Hän sairastui vielä pahemmin. Toinen sanoi olleensa talossa 20 vuotta, eikä ole koskaan sairastanut. ”Toiset vaan on niin herkkiä kaikelle.”  Niin kai sitten.  Mutta toisia alkaa olla paljon ja se alkaa tulla kalliiksi.

Arvioiden mukaan noin viidennes väestöstä on päivittäin tekemisissä sisäilmaoireita aiheuttavien altisteiden kanssa. Sisäilmasta oireilevia on Suomessa kymmeniä tuhansia, ja vakavia oireita on noin kymmenellä tuhannella. Sisäilman aiheuttamia ammattitautejakin todetaan vuosittain useita satoja. Sisäilmaongelmien kustannukset mitataan miljardeissa. Rakennusvaiheessa säästetään. Sillä hetkellä kustannukset pitää olla matalat, mutta kukaan ei katso miten rakennuksessa voidaan 5-15 vuoden päästä. Raha menee tässäkin ihmisen terveyden edelle. Meillä on rakennettu huonosti, korjattu huonosti ja valvottu huonosti sisäilman laatua. Ruotsissa esimerkiksi koulun rehtori on vastuussa, jos joku sairastuu koulun tiloissa rakennuksesta johtuvista tekijöistä. Meillä ei kukaan.

Merkittäviä kosteus- ja homevaurioita arvioidaan olevan opetus- ja hoitoalan rakennuksissa 12–26 prosenttia kerrosalasta. (!) Toimistorakennuksissa osuus on 2,5–5 prosenttia kerrosalasta. Opetus- ja hoitoalan työvoima on naisvaltaista. Varmasti jokainen tällä sektorilla työskennellyt on joko itse kokenut tai ainakin tuntee kollegan, joka on sairastunut sisäilmasta. Sitten on vielä ne lapset ja asiakkaat, jotka kulkevat ehkä koko varhaiskasvatus- ja perusopetuspolkunsa sisäilmaongelmaisten rakennusten läpi. Sisäilmaongelmasta johtuvat sairaudet voivat kehittyä nopeasti tai hitaasti.

Pelkkää ilmaa, mutta niin tärkeää. 


Kirje mielenilmauksesta 6.9.2016

SuPer antaa tukensa taistelulle terveen sisäilman puolesta. Merkittäviä kosteus- ja homevaurioita arvioidaan olevan opetus- ja hoitoalan rakennuksissa 12–26 prosenttia kerrosalasta.  Sisäilma on siis merkittävä tekijä SuPerin jäsenten työhyvinvoinnissa ja työkyvyn ylläpidossa, asiakkaista puhumattakaan.

Mielenilmaus terveen sisäilman ja lasten oikeuksien puolesta pidetään 6.9.2016 Helsingissä Kansalaistorilla klo 18.00. Tilaisuuden järjestää joukko kansalaisaktiiveja, Vihaiset Äidit-ryhmä. SuPer kannustaa jäseniään antamaan tukensa ja osallistumaan mielenilmaisuun, jotta usein piilotellulle ongelmalle saadaan lisää näkyvyyttä ja huomiota. Puheenjohtaja Silja Paavola on yksi tilaisuudessa puheenvuoron pitävistä. Halukkaille paikalle tuleville superilaisille jaetaan SuPer- liivejä mielenilmauksessa pidettäväksi. Kokoontuminen on SuPerin jäsenille täysin vapaaehtoista ja vapaamuotoista, omalla ajalla tapahtuvaa vaikuttamista.

Lisätietoja mielenilmauksesta ja tilaisuuden kulusta:

http://vihaisetaidit.blogspot.fi/

    Kommentit

    Lähetä kommentti