29.4.2024

Toiveita messuilta: Vaateraha varhaiskasvatuksen ammattilaisille

SuPer osallistui 19.–21.4. Lapsimessuille Helsingin Messukeskuksessa, jossa kohtasimme jäseniämme ja lapsiperheitä. Keskusteluissa nousi voimakkaasti esiin varhaiskasvatuksen lastenhoitajien ja koulunkäynninohjaajien työ sekä lähihoitajien laajat työtehtävät. 

Monelle messukävijälle tuli yllätyksenä, että varhaiskasvatuksessa vain harvassa työpaikassa saa työnantajalta tukea vaatehankintoihin. Työ ulkona vaihtelevassa säässä paahteesta räntäsateeseen ja pakkaseen edellyttää kunnon vaatteita ja kenkiä, jotka ovat kalliita. Tämä herätti huolta ja yllätystä monissa messuvieraissa. 

Messupisteellämme järjestimme kyselyn, jossa kysyimme, pitäisikö varhaiskasvattajille maksaa vaaterahaa työvaatehankintaa varten. Vastaajista 98,4 % oli sitä mieltä, että vaateraha olisi tarpeellinen lisä muutoin pieneen varhaiskasvatuksen lastenhoitajan palkkaan. Moni toi esiin, että rakennusalan työntekijät, puisto-osastojen ja kunnossapidon työntekijät saavat työvaatteet työnantajan tarjoamina. 

Kunnollinen ja suojaava vaatetus on myös työturvallisuuskysymys. Asianmukaiset vaatteet ja jalkineet suojaavat liukastumisilta, kastumiselta sekä kylmettymiseltä. KEVAn (entinen Kuntien eläkevakuutus) tuore raportti paljastaa, että ”Henkilöstölle kertyy verrattain paljon poissaoloja sairauden takia. Lastenhoitajille kertyy enemmän sairauspoissaolopäiviä vuodessa kuin muille kunta-alan ammattilaisille.” 

SuPer vaatii varhaiskasvatuksen lastenhoitajille ja koulunkäynninohjaajille maksettavaa vaaterahaa. Uskomme sen lisäävän merkittävästi työhyvinvointia ja työkykyä. Terve hoitaja jaksaa hoitaa työnsä ja pysyy työkykyisenä pidempään. On rohkaisevaa nähdä, että muutamat kunnat ja yksityiset toimijat ovat jo havahtuneet tähän epäkohtaan ja ottaneet käyttöön vuosittain maksettavan vaaterahan varhaiskasvatuksen henkilöstölleen. Tämä on askel oikeaan suuntaan, mutta työtä on vielä jäljellä.

 

    Kommentit

    Auni Kosunen01.05.2024 13:35:50Tarpeen olisi, 35 v ostanut itse

    Lähetä kommentti