AVAINTES-avtalet i sammandrag

  • Avtalsperioden är 1.4.2020–28.2.2022, alltså 23 månader.
  • Kiky-timmarna slopas. Kiky-arbetstidsförlängningen upphör med början 17.8.2020 eller i början av den arbetstidsperiod som börjar närmast detta datum, varefter arbetstidens längd för regelbundet arbete återgår till tiden före konkurrenskraftsavtalet.
  • Löneförhöjningar
    • 1.8.2020 betalas åt alla en allmän förhöjning på 26 euro eller minst 1,22 procent
    • 1.4.2021 betalas åt alla en allmän förhöjning på 1,0 procent
    • 1.4.2021 en lokal justeringspott på 0,80 procent enligt förhandlingar på arbetsplatsen.

               Löneförhöjningarna under avtalsperioden motsvarar dem i det kommunala kollektivavtalet.

Lokal justeringspott

Förhandlingar om allokeringen av den lokala justeringspotten ska föras mellan arbetsgivare och personalens representant innan potten delas ut. Om förhandlingarna inte är slutförda senast 31.1.2021 fördelas justeringspotten mellan alla som allmän förhöjning. Justeringspottens syftar till vidareutveckling av lokala lönesystem och korrigering av lönemissförhållanden.

Kiky-timmarna slopas

Kiky-arbetstidsförlängningen upphör med början 17.8.2020 eller i början av den arbetstidsperiod som börjar närmast detta datum, varefter arbetstidens längd för regelbundet arbete återgår till tiden före konkurrenskraftsavtalet.

Tilläggsarbete under kalenderåret

Med anledning av att arbetstiden förkortas avtalades en ny bestämmelse i kollektivavtalet om s.k. tilläggsarbete under kalenderåret, som ersätts med enkel timlön. För tilläggsarbetstiden betalas också avtalsenligt tillägg för obekväm arbetstid. Arbetstagaren är alltid fri att vägra tilläggsarbete under kalenderåret.

Bestämmelsen träder i kraft 1.9.2020. Den stipulerar att arbetsgivaren kalenderårsvis kan erbjuda arbetstagaren 6 timmar tilläggsarbete och anvisa 6 timmar tilläggsarbete med koppling till kompetensutveckling. Under tiden 1.9–31.12.2020 är antalet timmar dock endast 3 + 3 timmar.

Arbetsgivaren och förtroendepersonen kan lokalt avtala om en annan fördelning av antalet timmar.

Tilläggsarbete under kalenderåret får inte utföras under söckenhelger och inte heller under dessa veckors veckoslut. Vid periodarbete placeras sådan arbetstid inte in på söckenhelgsvecka.

Arbetsgivaren ska erbjuda tilläggsarbetet i ett så tidigt skede som möjligt. Arbetstagaren måste innan arbetet utförs vara informerad om att det är fråga om tilläggsarbete under kalenderåret så att arbetstagaren förstår att endast enkel timlön betalas för tilläggsarbetet och så att den arbetstagare som så önskar ska hinna tacka nej till det.

Andra textändringar

  • Beträffande ersättningsvillkoren för resekostnader avtalades en ändring som innebär att varje resa som arbetsgivaren beordrar är arbetsresa.
  • Fortbildningstid räknas i fortsättningen som arbetstid alltid när det är fråga om av arbetsgivaren beordrad utbildning.
  • Beredskap preciserades så att arbetstagaren måste informeras om ersättningsprocenten och andra villkor för beredskap innan avtal om beredskap ingås.
  • Kapitlet om semester kompletterades med bestämmelser om semesterns minimilängd vid arbetsoförmåga. Bestämmelserna garanterar arbetstagaren rätt till minst fyra veckor semester i det fall att arbetstagaren på grund av arbetsoförmåga eller medicinsk rehabilitering är förhindrad att utföra sitt arbete.
  • Arbetarskyddsfullmäktig på deltid har rätt till fullt arvode för arbetarskyddsfullmäktig.
  • Ersättningarna till personalens representanter höjs med 3,04 procent från 1.8.2020.

Tre arbetsgrupper avtalades för avtalsperioden:

  • lönearbetsgruppen
  • arbetsgruppen för främjande av lokala avtal och samverkan mellan arbetsgivare och arbetstagare och
  • arbetsgruppen för arbetshälsa.

Läs också

Meddelande 1.7.2020: SuPer, Tehy och ERTO: Förhandlingsresultat nått för AVAINTES, Seure och SHVS