30.3. jäsenkirje: lakko alkaa kuudessa sairaanhoitopiirissä 1.4.

SuPer ja Tehy hylkäsivät sovintoehdotuksen – lakko kuudessa sairaanhoitopiirissä alkaa perjantaina 1.4.

SuPerin ja Tehyn hallinnot hylkäsivät tänään 30.3. yksimielisesti valtakunnansovittelijan sovintoehdotuksen. Sovittelijan esitys ei sisältänyt mitään elementtejä hoitajapulan korjaamiseksi - ei palkkauksellisia eikä työoloja parantavia. Päinvastoin ehdotus olisi jopa heikentänyt nykytilaa.

Sovintoehdotuksessa tavanomaiset sopimuskorotukset jäivät alle muilla aloilla sovitun. Ehdotus ei sisältänyt lainkaan palkkaohjelmaa. Työaikoja koskevat tavoitteet eivät edenneet eli työolojakaan ei olisi tällä ehdotuksella korjattu mitenkään. Sovintoehdotus on täysin kelvoton.

Lakko alkaa 1.4.2022 klo 6 ja päättyy 15.4.2022 klo 6.

1.4. alkavan lakon piirissä on noin 25 000 SuPerin ja Tehyn työsopimussuhteista jäsentä seuraavissa organisaatioissa:

  • Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,
  • Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (lukuun ottamatta Kysteri-liikelaitos), 
  • Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,
  • Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä, 
  • Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntayhtymä,
  • Keski-Suomen sairaanhoitopiirin kuntayhtymä (lukuun ottamatta Keski-Suomen seututerveyskeskus),
  • Järvi-Suomen Terveys Oy, Docta Oy, Tervia Osaajat Oy, Pohjois-Suomen sosiaali- ja terveydenhuollon osuuskunta. 
  • Seure Henkilöstöpalvelut Oy:n sekä Sarastia Rekry Oy:n terveydenhuoltoalan työtehtävät, joita suoritetaan yllä mainituissa lakon kohdeorganisaatioissa.

Lakkokohteissa annetaan suojelutyöneuvotteluihin perustuen suojelutyötä välittömään hoitoon potilaiden hengen turvaamiseksi tai pysyvän vakavan vammautumisen estämiseksi. Lakko-oikeus on perusoikeus, joka pohjautuu perustuslakiin ja Suomea sitoviin kansainvälisiin sopimuksiin.

SuPerin päätavoitteet neuvotteluissa

SuPer ja Tehy hakevat ratkaisuja koko ajan pahenevaan hoitajapulaan, jonka keskeinen syy on alan matala palkkataso. Kärkitavoite on pelastusohjelma, jolla viiden vuoden aikana nostettaisiin sote-henkilöstön palkkoja 3,6 % vuosittain tavanomaisten sopimuskorotusten lisäksi.


Saat apua ammattiosastostasi ja liitosta

Luethan sähköpostisi ja tarkistathan, että puhelinnumerosi on jäsentiedoissa oikein!  Seuraa kaikkia SuPerin kanavia, erityisesti verkkosivuja ja some-kanavia sekä oman ammattiosastosi viestintää.

Epäselvissä lakkoon liittyvissä asioissa voit soittaa SuPerin työtaistelulinjalle, joka palvelee jäseniä perjantaina 1.4. klo 6.00–18.00 ja lauantaina 2.4. klo 8.00–16.00. Työtaistelulinjan numero on 09 2727 9260. Olethan ennen soittoasi ollut yhteydessä omaan luottamusmieheesi ja/tai omaan ammattiosastoosi.

Tutustu myös ensin SuPer verkkosivuilla oleviin lakkoa koskeviin ohjeisiin ja usein kysyttyihin kysymyksiin vastauksineen.

SuPerin jäsenille, jotka ovat lakon piirissä, on lähetetty kirje, jossa on ohjeita lakkoa varten. Suojelutyöhön sinut kutsuu työnantaja paikallisneuvottelujen perusteella.

Nyt on mahdollisuus yhdessä vaikuttaa palkkatason ja työolojen parantamiseen. On todella tärkeää, että kaikki tukitoimien piirissä olevat superilaiset ovat mukana! Kiitos kaikille, jotka olette osallistuneet ylityö- ja vuoronvaihtokieltoon. Kaikki tukitoimien piirissä olevat taistelevat nyt kaikkien superilaisten työehtojen puolesta.