15.8.2019

Demokraatti: Työryhmältä tulee esitys 0,7:n hoitajamitoituksesta jo ensi kuussa

Perhe- ja peruspalveluministeri Krista Kiuru (sd.) kertoo, että sosiaali- ja terveysministeriö asettaa työryhmän valmistelemaan esityksiä iäkkäiden henkilöiden palvelujen kokonaisuuden uudistamiseksi ja väestön ikääntymiseen varautumiseksi.

Tämä vanhuspalvelulakia uudistava työryhmä korvaa jo viime hallituskauden lopulla työryhmästä tehdyn päätöksen. Viime hallituskauden kuuma puheenaihe oli 0,7:n hoitajamitoitus. Tämä lisätään nyt uutena asiana Kiurun toimesta ryhmän työlistalle.

– Työryhmälle on annettu selväsanainen tehtävä selvittää, miten vähimmäishenkilöstömitoitus nostetaan 0,7:n tasolle ympärivuorokautisen hoidon yksiköissä, Krista Kiuru kertoo Demokraatille.

Mitoituskysymystä pohtii työryhmässä oma uusi jaostonsa.

– Tehtävänä ei ole vain mekaanisesti lisätä 0,7:n vähimmäismitoitusta, vaan myös huomioida hoitoisuuden tarve ja henkilöstön työnjako muun muassa tukipalveluiden osalta.

Tällä hetkellä hoitajamitoitusta ei ole kirjattu lakiin. Viime vaalikaudella oppositio ajoi sitovaa hoitajamitoitusta nimenomaan lain tasolle.

Kumpulaisen työryhmä tekee myös ehdotuksen iäkkäiden palvelujen laatusuositukseksi vuosille 2020–2023 ja arvioi, mitkä suosituksen on nostettava lain tasolle. Tässä työssä huomioidaan tuoreen hallitusohjelman kirjaukset. Kaikkialla 0,7 ei riitä.

Kiuru kertoo, että työryhmän on saatava jouluun mennessä valmiiksi hallituksen esityksen muodossa ehdotus uudeksi vanhuspalvelulaiksi.

Lue Demokraatin uutinen kokonaisuudessaan verkosta