11.2.2019

Jos työpaikallasi ei ole riittävää määrää henkilöstöä, toimi näin

Riittämätön henkilöstömäärä on suuri ongelma sosiaali-, terveydenhuolto- ja kasvatusalalla. Valitettavasti osa työnantajista yrittää virheellisesti osoittaa, että henkilöstömitoitus on riittävä.

Jokaisella työntekijällä on velvollisuus ilmoittaa työpaikan epäkohdista työnantajalle. Työnantajan on puututtava välittömästi näihin epäkohtiin. Työntekijällä on oikeus ilmoittaa epäkohdista niin, ettei häneen kohdistu mitään rangaistustoimenpiteitä.

Jos työpaikallasi ei ole riittävää määrää henkilöstöä, toimi näin:

  1. Täytä ja tulosta lomake,jolla ilmoitat epäkohdasta. Allekirjoita se. (Lomakkeeseen tulostuu automaattisesti liite 2, jossa on ilmoitusvelvollisuuteen liittyvä lainsäädäntö.)
  2. Kirjoita vielä vapaamuotoinen kuvaus tapahtuneesta työnantajalle esim. Wordilla ja kirjoita sivun yläosaan Liite 1.
  3. Ota tulostetusta lomakkeesta ja liitteistä kopiot itsellesi. Huom! Lomake tulee automaattisesti SuPeriin tiedoksi. Ethän lähetä dokumentteja SuPeriin esim. kirjepostilla. 
  4. Anna allekirjoitettu lomake liitteineen (Liitteet 1 ja 2) työnantajallesi.

Keskustele ongelmasta ensin työnantajasi ja työsuojeluvaltuutettusi kanssa. Jos ongelma ei ratkea, toimita lomakkeet aluehallintoviranomaisellesi. Mikäli työnantaja uhkaa sinua seuraamuksilla, ota yhteyttä SuPerin edunvalvontaan. SuPer on tukenasi!

Lue lisää Ilmianna haamuhoitaja -kampanjasta.