11.5.2020

Ikaalisten Toivolansaarikotiin hankittiin tapaamiskontti − "Kyyneleitä on vuodatettu"

Ikaalisten Toivolansaarikodissa otettiin käyttöön tapaamiskontti, jotta asukkaat voivat tavata omaisiaan turvallisesti korona-aikana. Kyseessä on samanlainen kontti kuin Helsingissä sijaitsevassa Wilhelmiinakodissa: pleksilasilla kahteen osaan jaettu huone, jossa on mikrofonit (lisää tietoa Toivolansaarikodin Facebook-sivulla).

− Tosi huippu juttu! superilainen lähihoitaja Raija Ketonen sanoo.

Treffikontti on ollut kovassa käytössä. Viidessä kodissa asuu yli 50 vanhusta ja varauksia tapaamiskonttiin haluttaisiin tehdä vaikka joka päivälle.

− Kyyneleitä on vuodatettu. Onhan se liikuttavaa, kun pitkästä aikaa omaiset ja vanhukset pääsevät tapaamaan. Olen ollut talossa 37 vuotta. Vaikka monta asiaa olen nähnyt ja kokenut, niin on tämä liikuttavaa, Ketonen kuvailee.

Toivolansaarikodissa asukkaat ja omaiset pitävät yhteyttä puhelimitse ja tablettien avulla videopuheluiden kautta. Ketosen mukaan se ei kuitenkaan korvaa tapaamista. Vaikka Treffikontissa on ihmiset erottava pleksilasi, äänentoistolaitteet ovat hyvät ja kontti sopii huonompikuuloisellekin mainiosti. Treffikontti on saanut paljon kiitosta omaisilta. Heitä Ketonen on tavannut koronakevään ajan pihalla turvaväli huomioiden.

− Omaisille on tärkeää saada kysellä myös kasvotusten läheisensä omalta hoitajalta kuulumisia.

Piha-alueella olisi suojaisa paikka järjestää kahvitteluja, kunhan kelit sen sallii. Ketonen toivoo, että kesän tullen myös kahvihetkiä voitaisiin järjestää.

− Toivolansaarikodin hoitajien ideat ja innokkuus erilaisten asioiden toteuttamiseen on hieno juttu. Suuri kiitos jokaiselle heistä! Olen ylpeä saadessani olla mukana tekemässä heidän kanssaan töitä, kiittää palvelukotipäällikkö Arja Starck hankkeen kuvauksessa Kuntekon Tekojen torilla.

Kunteko on kunta- ja maakunta-alan työelämän kehittämisohjelma, jolla edistetään kuntatyön tuloksellisuutta ja työelämän laatua sekä tuodaan esille kehittämistyötä eri puolilta Suomea.

Lue myös

SuPer-lehti: Tältä näyttää kesä hoitajien työpaikoilla koronan jälkeen – mikä muuttui?