• Mitä pitää ottaa huomioon lojaliteettivelvoitteessa?

  Sosiaalisessa mediassa käyttäytymisen säännöt tulisi käydä jokaisella työpaikalla läpi työnantajan ja työntekijöiden kesken. Jos työpaikallasi ei ole ohjeistusta somen käyttöön liittyen, voit ottaa asian puheeksi esimiehen ja/tai luottamusmiehen kanssa.

  Työsopimuslain mukaisen yleisen lojaliteettivelvollisuuden mukaan työntekijän on toiminnassaan vältettävä kaikkea, mikä on ristiriidassa hänen asemassaan olevalta työntekijältä kohtuuden mukaan vaadittavan menettelyn kanssa. Pahimmillaan lojaliteettivelvollisuuden rikkominen voi johtaa työntekijän työsopimuksen irtisanomiseen.

  Työntekijä ei saa toimillaan aiheuttaa työnantajalleen vahinkoa esimerkiksi levittämällä luottamuksellista, valheellista tai loukkaavaa tietoa. Myös työhön liittymättömät yksityishenkilönä julkaistut mielipiteet ja kommentit, joista aiheutuu työnantajalle vahinkoa, saattavat rikkoa lojaliteettivelvollisuutta.

  Työnantaja ei voi kuitenkaan kieltää työntekijöitä käyttämästä somea vapaa-ajallaan.

 • Voiko työnantaja kieltää tupakoinnin omalla ajalla/työajalla?

  Työnantaja ei voi kieltää työntekijän tupakointia. Työntekijä ei kuitenkaan voi tupakoida aikana, joka on tehokasta työaikaa. Työntekijän tauot, huolimatta siitä onko tauko työaikaa, ovat pois tehokkaasta työajasta.

  Työnantaja voi kieltää ylimääräiset tauot, minkä lisäksi työnantaja voi kieltää työntekijää poistumasta työpaikalta. Työpaikan alue voi olla savuton tupakkalain, kunnan valtuuston tai kiinteistön haltijan päätöksellä. Tällöin tupakointi työpäivän aikana voi olla hankalaa tai mahdotonta.

Etkö löytänyt vastausta kysymykseesi? Käänny esimiehesi, luottamusmiehesi tai ammattiosastosi puheenjohtajan puoleen. Katso myös: apua ongelmatilanteisiin »

Anna palautetta ja auta meitä kehittämään palvelua. Lähetä kehitysehdotuksesi Usein kysytyt kysymykset -palstaan liittyen sähköisellä lomakkeella »