25.4.2018

"Jos haluatte laatua, lain täytyy kaatua!" – Varhaiskasvatuksen mielenilmaus 25.4.

Varhaiskasvatuksen mielenilmaus, ihmisiä torilla, ilmapalloja

Uuttamaata koskevaan varhaiskasvatuksen mielenilmaukseen Eduskuntatalon eteen kokoontui poliisin arvion mukaan jopa 2000 osallistujaa. Mielenilmauksella vastustettiin eduskunnan käsittelyssä olevaa varhaiskasvatuslakia. Poliittisen mielenilmauksen järjestivät yhdessä SuPerin kanssa ammattiliitot Jyty, JHL, Tehy sekä Talentia.

Mielenilmauksessa puheenvuorot superilaisten lastenhoitajien puolesta käyttivät puheenjohtaja Silja Paavola sekä lähihoitaja Heidi Kuusisto. Tapahtuman juontajan, SuPerin sopimusasiantuntijan ja lähihoitajan Teemu Hiilisen johdolla yleisö lähetti eduskuntaan terveiset "Jos haluatte laatua, lain täytyy kaatua!","Hoivaa ja aikaa!" sekä "Arvoa hoitajille, laatua lapsille" -iskulauseiden muodossa.

SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola totesi omassa puheenvuorossaan, että laki hajottaa varhaiskasvatuksen työntekijöiden yhteistyön ja moniammatillisen työskentelyn. Yleisö oli puheenjohtaja Paavolan kanssa samaa mieltä siitä, että varhaiskasvatuksessa tärkeämpää olisi suunnata rahaa ryhmäkokojen pienentämiseen kuin henkilöstörakenteen muuttamiseen. 

– Suomen varhaiskasvatus on maailman paras ja se on tehty nykyisellä henkilöstörakenteella, Paavola totesi. 

Superilainen lähihoitaja Heidi Kuusisto puhui Eduskuntatalon edessä paitsi lastenhoitajana, myös allergisten lasten äitinä. Hän muistutti kuulijoita siitä, että varhaiskasvatuksessa tarvitaan myös lääkehoidon osaamista, jota lähihoitajakoulutuksen saaneilla henkilöillä on: lähihoitajat ovat ainoita terveydenhuollon ammattihenkilöitä varhaiskasvatuksessa. 

– Päivähoidossa tarvitaan riittävästi hoitajia, ei kikkailua. Työntekijän aika ei saisi yhä enemmän mennä siihen, että kunhan lapset vain saadaan pysymään hengissä, Kuusisto sanoi.

Mielenilmauksessa kansanedustajista kommentoimassa ja vastaamassa kysymyksiin olivat:

Laura Huhtasaari (ps.), Li Andersson (vas.), Sari Essayah (kd.), Mikaela Nylander (RKP), Sari Multala (kok.), Tuomo Puumala (kesk.), Eeva-Johanna Eloranta (SDP) ja  Krista Mikkonen (vihr.).

Katso live-video tapahtumasta Facebookissa

Sosiaalisessa mediassa mielenilmaus tunnuksilla #lapsenparhaaksi sekä #superliitto.


Mistä varhaiskasvatuslain vastustamisessa on kyse?

Varhaiskasvatuslakia käsitellään eduskunnassa parhaillaan. Lakiesityksen mukaan jopa 9 000 lastenhoitajan työpaikkaa ollaan muuttamassa lastentarhanopettajien työpaikoiksi.

SuPerin mukaan varhaiskasvatuksen suurin ongelma ovat liian suuret hoitoryhmät. Nyt esitetty henkilöstörakenteen muutos, jossa yliopistokoulutettuja lastentarhanopettajia lisätään ja lastenhoitajia vähennetään, ei tule korjaamaan tätä, vaan se päinvastoin johtaa ryhmäkokojen kasvuun. Tämä tarkoittaa yhä suurempaa lasten ja henkilöstön kuormittumista ja varhaiskasvatuksen laadun heikennystä.

SuPerin mukaan lastenhoitajien suurempi osuus henkilöstöstä on perusteltua. Mitä pienemmästä lapsesta on kyse, sen tärkeämpää on perushoito sekä turvallisuuden ja jatkuvuuden luominen. Lastenhoitajista suurin osa on lähihoitajakoulutuksen suorittaneita.

Superilaisten ulosmarssi varhaiskasvatuksen työpaikoilta Uudenmaan alueella keskiviikkona 25.4. kesti klo 12–18.


Varhaiskasvatuksen mielenilmaus, päättäjiä eduskuntatalon portailla
Varhaiskasvatuksen mielenilmaus eduskuntatalon portailla, yleisöä, SuPerin banderolliVarhaiskasvatuksen mielenilmaus, päättäjiä eduskuntatalon portailla vastaamassa kysymyksiin

Tutustu myös:

SuPer: Suuret ryhmäkoot varhaiskasvatuksen suurin ongelma
Varhaiskasvatuksen henkilöstörakenteen muutoksen todelliset kustannukset moninkertaiset esitettyyn nähden
SuPer: Varhaiskasvatuksen lakiesitys ei korjaa alan ongelmia – osa varhaiskasvatuksen työntekijäliitoista järjestää mielenilmauksen 25.4.

Avoin kirje kansanedustajille: Lastenhoitajat ovat varhaiskasvatuksen suurin ammattiryhmä 

Varhaiskasvatuksen verkko-osio