30.8.2019

Hyvät työolot vahvistavat työntekijän mielenterveyttä

Työkyvyttömyyseläkkeelle siirtyneiden määrä Suomessa kääntyi nousuun viime vuonna. Suurin syy naisilla ja nuorilla olivat mielenterveysongelmat ja miehillä tuki- ja liikuntaelinsairaudet. Suurin yksittäinen syy työkyvyttömyyseläkkeelle siirtymiseen on masennus.

Työssäkäyvät viettävät suuren osan vuorokaudesta työpaikallaan. Työpaikan olosuhteilla on suuri merkitys ihmisen hyvinvointiin ja jaksamiseen. Toisinaan työmäärä on täysin kohtuuton, kuten esimerkiksi monella vanhustenhoidon työpaikalla tällä hetkellä. Moni on vaihtanut alaa, sairauslomia on yhä enemmän ja myös nuoret uupuvat jo työuran alkumetreillä. Olemme SuPerissa varoitelleet tilanteesta useita vuosia, mutta varoituksia ei ole otettu tosissaan. Nyt ollaan tilanteessa, jossa hoitajat siirtyvät yhä useammin muille aloille pienen palkan ja kohtuuttomien työolojen vuoksi.

Hallitusohjelmassa luvattu 0,7:n hoitajamitoitus vanhusten ympärivuorokautiseen hoitoon on toteutumassa, mutta tämän hetken tietojen mukaan se ei toteudu heti. Menetämme tällöin lisää hoitajia muille aloille. Heidän houkuttelemisensa takaisin tulee olemaan vuosi vuodelta yhä hankalampi tehtävä. Toteutuksen siirtymistä on perusteltu sillä, että heti ei saada riittävästi hoitajia täyttämään 0,7:n vaatimusta. Sitä meistä ei kukaan voi varmuudella etukäteen tietää. Hoitoalalla on esimerkiksi paljon määräaikaisia ja muita epätyypillisiä työsuhteita, jotka tulisi muuttaa kokopäiväisiksi ja kokoaikaisiksi.

Alalle palaajia on aivan varmasti, kun osoitetaan teoilla, että vanhustenhoitoa ja työntekijöitä arvostetaan aidosti.

Lukuisat ihmiset tekevät päätöksiä työmarkkinoilla koko ajan. Joka päivä joku tekee ratkaisun siirtyä toiselle alalle, uuteen työpaikkaan tai jättäytyä työelämän ulkopuolelle. Olosuhteet työpaikalla voivat olla niin epäterveet, ettei siellä voi jatkaa työtään. Kun olosuhteita parannetaan heti, tuo se toivoa, uskoa ja luottamusta siihen, että asiat todella menevät eteenpäin. Hoitotyö on monelle kutsumus, hyvin rakas työ, jota tekisi kaikista aloista mieluiten, jos palkkaus ja työolot olisivat kunnossa. Alalle palaajia on aivan varmasti, kun osoitetaan teoilla, että vanhustenhoitoa ja työntekijöitä arvostetaan aidosti. On uskottava positiivisten tekojen voimaan.

Työnantajat joutuvat kilpailemaan työntekijöistä, ja se tuo tervettä kehitystä alalle. Kaiken toiminnan lähtökohta on, että työntekijöitä on riittävästi. Kun työnantaja arvostaa työntekijöitä, hän houkuttelee uusia osaajia ja saa työntekijät pysymään työpaikassa. Ihmiset arvostavat saadessaan tehdä osaamistaan ja koulutustaan vastaavaa työtä. Jokainen tarvitsee kiitosta ja arvostusta, myönteistä palautetta. Työaikojen on oltava sellaisia, että myös lepoa ja vapaa-aikaa on riittävästi. Kaikille on myös tarjottava mahdollisuus kokoaikaiseen työhön. Työolojen tulee kokonaisuudessaan olla jaksamista ja mielenterveyttä tukevia.

 

Sari Tirronen
tiedotuspäällikkö

 

Katso myös: SuPer vanhustenhoidon asialla

Kommentit

Ulla Tanttu04.09.2019 21:12:41Olihan hyvä kirjoitus.Uskallan väittää , että työnantajat eivät ole ymmärtäneet miten suuri vaikutus on sillä miten työntekijöiden työhyvinvoinnista huolehtimalla, riittävällä työntekijä määrillä ja ergonomisella työvuoro suunnittelulla saavutettaisiin etuja myös työnantajille. Onhan hyvinvoiva työntekijä myös tuottavin. Harvassa työpaikassa edelleenkään laaditaan ergonomisesti oikein työvuorolistoja. Jokin aika sitten minuun oli yhteydessä Superilainen, joka kertoi olevansa kuin eri ihminen, kun hänelle alettiin tekemään työvuorolistat seuraavalla tavalla. AA-II-Y(Y) Hänen esimiehensä on luvannut jatkossakin suunnitella listat toivotulla tavalla. Suosittelisin teitä jotka teette autonomisia työvuorolistoja kokeilla edes laatia ergonomista työvuoro listaa omalla kohdalla. Tai sitten ottaa puheeksi esimiehen kanssa joka työvuorot laatii , esittäen toiveet hänelle. Asiassa ei ole varmasti ainakaan häviäjiä jos työvuoro suunnittelu tukee yhtenä osana jaksamista.

Virpi Ahokas03.09.2019 07:09:04Tuo on totta mitä kirjoitit. Mutta minusta kaikki työnantajat eivät arvosta meitä hoitajia. Tulee kokoajan enemmän kirjallisia juttuja lisää ja kaikenlaisia verkkokoylutuksia, jotka pääsee heittämällä läpi, asioita jotka tiedämme. Siihen menee paljon aikaa. Kysyin eräässä kokouksessa, että eikö ole ristiriitaista, että on yt neuvottelut menossa ja säästetään kokoajan vajaalla miehityksellä mennään, sit halutaan mitoitusta nostaa. No eipä tuo osannut siihen muuta vastata kuin niin. Vaihtoehdot on varmaankin yksityiselle myyminen, jota vastustamme todella ahkerasti. Olen itsekin miettinyt pois lähteväni, mut toisaalta halu auttaa vanhuksia ja taistella niin heidän kuin hoitajien puolesta on kova.

Lähetä kommentti