Tarkista palkkalaskelmasi!

Palkka on korvaus tehdystä työstä. Sinulla on velvollisuus tarkistaa palkkalaskelmasi joka kuukausi.

Laskelmasta käy ilmi, kuinka paljon olet tehnyt töitä ja miten työt on korvattu sinulle. Kiinnitä huomiota myös vuosiloman palkkaan ja lomarahoihin.


Tutustu sopimukseen

Työsopimuksessasi määritellään peruspalkkasi ja kuinka ansaitset sitä. Tarkista palkkalaskelmastasi, että olet saanut sen mitä on sovittu työsopimuksessa.

Tarkista lisäksi, että vuorolisät ja ylityökorvaukset on maksettu oikein. Näiden määräykset löytyvät omasta työehtosopimuksestasi.

Tutustu omaan työehtosopimukseesi! 

Jos palkka on maksettu väärin, vaadi korjausta

Väärin maksetut palkat ovat valitettavan yleinen ongelma sosiaali- ja terveysalalla. Työnantaja on velvollinen palkanmaksun yhteydessä antamaan työntekijälle palkkalaskelman. Työnantajalla on lakiin perustuva velvollisuus maksaa palkka oikein.

Jos havaitset palkassasi virheitä, käy palkkalaskelmasi läpi työnantajan kanssa. Ansaitset palkkasi, joten ole aktiivinen ja tartu epäkohtiin!

Jos asia ei korjaannu työnantajan kanssa keskusteltuasi, olethan yhteydessä luottamusmieheesi ja jos asiat eivät ratkea, niin laitathan viestiä SuPerin sopimusedunvalvontaan.

Väärin maksetuista palkoista syntyy monesti suuri summa. Älä jää odottamaan, vaan tarkista palkkalaskelmasi aina heti! Rahalle on varmasti käyttöä jokaisen arjessa!

Oikein maksettu palkka vaikuttaa myös eläkkeeseen ja ansiosidonnaiseen päivärahaan. Näin ollen väärin maksettu palkka kertautuu sinulle monessa kohtaa. Väärin maksetut palkat myös vanhenevat, jollei niitä korjauta ajoissa.
 Teen työni – ansaitsen palkkani -videosarja

1. osa: palkkalaskelma2. osa: sairausajan palkka


3. osa: palkanoikaisu

Esimerkkinä on käytetty yksityisen sosiaalipalvelualan työehtosopimusta.